Η τέχνη να είστε σε θέση να ελέγξετε τον αντίπαλός σας και να του δημιουργήσετε αμφιβολίες και έλλειψη αυτοπεποίθεσης είναι κρίσιμη για την επιτυχία στην αντισφαίριση.

Αυτό το ονομάζω «βρίσκοντας τον τρόπο να κάνεις μια δήλωση πρόθεσης».
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το επιτύχετε αυτό, τους οποίους σας προσφέρουμε παρακάτω:

Πώς να κάνετε μια «δήλωση»

Χτυπήστε μια «Μεγάλη Βολή» από τη βασική γραμμή που να είναι νικητήρια.

Κάνετε ένα καλό παίξιμο στην καλύτερη βολή του αντιπάλου σας. (Όταν ξέρετε ποια βολή είναι το αγαπημένο όπλο του αντιπάλου σας, δείξτε οτι το γνωρίζετε απαντώντας με μια δυνατή βολή).

Χτυπήστε έναν άσσο σε ένα κρίσιμο σημείο.

Χτυπήστε 3-4 δυνατά πρώτα σερβίς στη σειρά.

Σερβίρετε κατά πάνω του αντιπάλου. (Αυτό είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό στο δεύτερο σερβίς, όταν ο αντίπαλος στέκεται πιο κοντά, με την πρόθεση να επιτεθεί).

Σταθείτε κοντά στο δεύτερο σερβίς του αντιπάλου (Δείξτε την πρόθεση για επίθεση).

Δείξτε στον αντίπαλό σας πως είστε πρόθυμος και ενθουσιώδης με το να του δείξετε την καθαρή πρόθεσή σας να του επιτεθείτε στο σερβίς του με:

1. Καλή εκτέλεση της επιστροφής του σερβίς του.

2. Κινήσεις με ξωηρά χοροπηδήματα. Δώστε στον αντίπαλό σας ένα διαφορετικό βλέμμα πριν από το σερβίς του.

3. Πηγαίνετε τρέχοντας προς την καρέκλα σας μετά από σπάσιμο του σερβίς του αντιπάλου σας ή αν φτάσατε κοντά στο να το σπάσετε.

Υπαγορεύστε την ταχύτητα της αλλαγής μεριάς.

Φέρτε στον αντίπαλο στο φιλέ και επιχειρείστε να περάσετε τη μπαλλιά κατευθείαν πάνω στον αντίπαλο.

Επιχειρείστε μπαλλιά κάρφωμα.

Πολύ καλό χτύπημα μετά από καλό 1ο σερβίς του αντιπάλου. Μελετήστε ένα αρχικά, ώστε να προσδοκήσετε νωρίς ένα πάγιο χτύπημα.

Δώστε στον αντίπαλό σας ένα διαφορετικό βλέμμα πριν από το σερβίς του, με το να αλλάξετε τη θέση υποδοχής σας.

Κάνετε το θόρυβο όταν χτυπάτε το μπαλλάκι. (Δυνατό γρύλισμα ή εκπνοή του αέρα)

Χρησιμοποιήστε το χιούμορ. (Μια περίπτωση αυτού είναι το να χαμογελάσετε μετά από μια νικιτήρια μπαλλία του αντιπάλου αναγνωρίζοντας το παίξιμό του, ή μετά από παίξιμο του αντιπάλου κατά πάνω σας με ένα ξινισμένο χαμόγελο).

Σταθείτε αγέροχα με καρφωμένο βλέμμα προς τη μεριά του αντιπάλου πριν το σερβίς σας.

Έμμονη ματιά μετά από ένα καλό volley.

H ταχύτητα που χρησιμοποιείται για να κυνηγήσετε κάθε μπαλλιά και να την επιστρέψετε πίσω με έλεγχο.

Δυνατή υψωμένη γροθιά μετά από σπάσιμο του σερβίς του αντιπάλου.

Μιλήστε στον εαυτό σας: «Μπορώ να το κάνω! Μ’αρέσει να αγωνίζομαι για κάθε πόντο! Μπορώ να τα δίνω όλα και να είμαι ήρεμος στο μυαλό την ίδια στιγμή!»

Η επιθετικότητα που θα χρησιμοποιήσετε με την πρώτη ευκαιρία έπειτα από μια «δήλωση» που έχει κάνει ο αντίαπαλος (αυτό είναι ένα τεράστιο κλειδί στην ανάκτηση της ηρεμίας σας όταν βλαφθείτε από ένα πολύ καλό παίξιμο του αντιπάλου σας).

Πρώτος πόντος του παιχνιδιού: Σερβίρετε ένα πολύ καλό σερβίς ή σερβίρετε και ανεβείτε στο φιλε (serve and volley) για να δείξετε την πρόθεσή σας να κερδίσετε τον αγώνα δυναμικά. Στην επιστροφή, δοκιμάστε την επίθεση ή επιστρέψτε μια καλή μπαλλιά με πλήρη εστίαση, για να δείξετε ότι ο αντίπαλός σας θα πρέπει να παλεψει για να κερδίσει τα games που σερβίρει.

Να είστε προετοιμασμένος να κάνετε κάτι εντελώς διαφορετικό αν χρειαστεί για να αλλάξετε τη ροή του παιχνιδιού, αν είστε εντελώς εκτός αγώνα (ξαφνικό drop shot, ένα game χωρίς καθόλου ρυθμό, ριψοκίνδυνες νικιτήριες μπαλλιές ή ακόμη για να δοκιμάσει την ταλάντευση η ορμή ο τρόπος σας εάν είστε συνολικά από την αντιστοιχία. (Ο ξαφνικός πτώση-πυροβολισμός, ένα παιχνίδι κανενός ρυθμού, πηγαίνει για τους υψηλού κινδύνου νικητές για ένα παιχνίδι, ή ακόμα σερβίρετε ένα πολύ εύκολο 1ο σερβίς).

David Sammel (μετάφραση)