Προσέξτε το μπαλάκι όταν έρχεται σε επαφή με τη ρακέτα…

Εάν διαπιστώνετε ότι χτυπάτε το μπαλάκι μακρυά ή πάνω στο φιλέ, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι εάν προσέχετε το μπαλάκι αρκετά.

Επικεντρωθείτε στο να βλέπετε το μπαλάκι να χτυπά ουσιαστικά τις χορδές της ρακέτας. Αυτό θα σας βοηθήσει για να χτυπήσετε το μπαλάκι μπροστά από το σώμα σας και να αναγκάσει τα μάτια σας να μείνουν πάνω στη μπάλλα. Το πιο κοινό λάθος είναι το κεφάλι που ανασηκώνεται νωρίς πριν το κτύπημα, για να κοιτάξει το στόχο. Εστιάζοντας με προσήλωση το μπαλάκι θα αποτρέψει το παραπάνω από το να συμβεί.

Όταν προπονείστε, κάντε εξάσκηση στο να παρατηρείτε το μπαλλάκι πάνω στις χορδές, και αυτό θα σας διδάξει πως να προσέχεται τη μπάλλα όσο χρειάζεται. Θυμηθείτε – είναι σπάνιο με πλήρη ταχύτητα στα επίγεια κτυπήματα να δει κανείς το μπαλάκι να χτυπάει τις χορδές πραγματικά, αλλά η προσπάθεια αυτή θα σας βοηθήσει ώστε να κρατήσετε το κεφάλι σε ισσοροπία, το οποίο αποτελεί θεμελιώδη αρχή για την επίτευξη της συνέπειας.

Προσέξτε τον Federer στο παρακάτω βίντεο πως παρακολουθεί το μπαλάκι καθ’όλη τη διάρκεια της τροχιάς του μέχρι να έρθει σε επαφή με τις χορδές της ρακέτας του. Δε βιάζεται να πάρει τα μάτια του από το μπαλλάκι και να κοιτάξει το στόχο γιατί όντας συγκεντρωμένος στο χτύπημα και κοιτάζωντας το μπαλάκι, ξέρει ακριβώς σε ποιό στόχο το στέλνει.

Εάν χτυπάτε τις βολές σας πολύ κοντινές, σιγουρευτείτε να τις δώσετε περισσότερο ύψος (δείτε το forehand βίντεο για το «water level»). Εάν πάλι διαπιστώσετε ότι δεν έχετε αρκετή διείσδυση, μετά από κάθε βολή, προσπαθήστε να κάνετε ένα βήμα πίσω από το μπαλάκι μετά από κάθε επαφή, το οποίο θα αναγκάσει το βάρος του σώματός σας να είναι πίσω από το μπαλάκι, το οποίο με τη σειρά του θα δώσει μεγαλύτερη ισορροπία και μήκος στο χτύπημά σας.

Εάν διαπιστώνετε ότι ενώ χτυπάτε τη σφαίρα καλά, αλλά και πάλι μακρυά, προσπαθήστε να σιγουρευτείτε ότι δε κλίνετε ελαφρώς προς τα πίσω, όταν χτυπάτε τη σφαίρα. Ο άλλος λόγος για αυτό, είναι ότι δεν χτυπάτε με αρκετό topspin.

David Sammel (μετάφραση)