Είναι σημαντικό να καταλάβετε τον εαυτό σας ως παίχτη. Εντούτοις, είναι επίσης δυνατό να διαμορφώσετε ένα γενικό πλάνο στρατηγικής, αποτελεσματικό για κάθε παίχτη. Η ιδέα πίσω από αυτό το σχέδιο είναι να επιτρέπει στους παίχτες να ενεργούν ουσιαστικά και θετικά κάτω από πίεση, χωρίς σύγχυση.

Το πλάνο αυτό είναι επίσης μια άριστη βάση για την πρακτική και μπορεί να είναι τόσο άκαμπτο ή εύκαμπτο ανάλογα με το πως θα το ορίσουν ο παίχτης και ο προπονητής.

Όταν σερβίρετε:

1. Πρέπει να έχετε μια επιθετική νοοτροπία – να σκέφτεστε στα πλαίσια του σερβιρίσματος πάνω στον αντιπαλό σας. Όταν είστε σφιχτοί, τινάξτε το χέρι που σερβίρετε και κάντε επιτόπιο τζόκιν για λίγα δευτερόλεπτα. Έχετε στο μυαλό σας μια εικόνα ομαλής δράσης που ενισχύεται από τη δραστήρια κίνιση των ποδιών σας.

2. Σερβίρετε & ανεβείτε στο φιλέ (serve and volley) σε τουλάχιστον δύο πόντους ανά game στο πρώτο σερβίς σας. Σαν οδηγός, τα βασικά σημεία είναι οι πόντοι: 0-0, 30-15, 40-0, 40-30, 30-40 και ο πρώτος πόντος του πλεονεκτήματός σας.

Όταν απαντάτε το 2ο σερβίς του αντιπάλου σας:

1. Τους επόμενους πόντους πρέπει να προσπαθείσετε να τους νικήσετε στην επιστροφή σας από σερβίς του αντιπάλου, όταν αυτό δεν είναι και πολύ καλό: 0-30, 30-30, 15-40 και ισοπαλία. Σε αυτούς τους πόντους, εάν ο αντίπαλός σας κάνει το 1ο σερβίς του, ανεβείτε στο φιλέ με την πρώτη ευκαιρία.

2. Κυνηγείστε τις πολλές εναλλαγές (rally) στο 0-40, και προσπαθείστε να μη του δώσετε εύκολο πόντο στο σημείο αυτό. Αν σπάσετε το σερβίς του αντιπάλου, πανηγυρίστε το στο τέλος του game, και όχι αφού κερδίζετε τους πόντους κατά τη διάρκεια του game αυτού. Ένα σφύξιμο της γροθιάς είναι αρκετό, και δε χρειάζεται να το παρακάνετε.

Σημειώσεις: Εάν έχετε σπάσει το σερβίς του αντιπάλου, μπείτε στο game που σερβίρετε εσείς με ενέργεια και αποφασιστικότητα. Στατιστικά αυτό είναι το ευκολότερο παιχνίδι που μπορείτε να πάρετε, αντίθετα προς τη δημοφιλή παρερμηνεία που κυκλοφορεί. Είναι καλή ιδέα να σερβίρετε και να ανεβείτε στο φιλέ (serve & volley) στον πρώτο πόντο αυτού του game. Πάρτε το χρόνο σας και κάντε αισθητή την παρουσία σας.

Για να παίξετε στο σύγχρονο παιχνίδι, μπορείτε μόνο να το κάνετε καλά εάν είστε συγκεντρωμένοι και γενναίοι. Τα κορίτσια, συγκεκριμένα ΠΡΕΠΕΙ να παίζουν ψηλά στο γήπεδο και επιθετικά στα παραπάνω βασικά σημεία εάν προτιμήσουν να μην ανέβουν στο φιλέ, αν και νομίζώ πως αυτό θα αρχίσει να γίνεται συχνότερα.

David Sammel (μετάφραση)